
Opis proizvoda
Sastav: gorka dinja (Momordica charantia), bez kofeina.
Priprema: 250 – 300 ml vruće vode
preliti preko vrećice i pustiti da odstoji 8 – 10 minuta.
Dnevna doza: 1 – 2 šalice na dan.
Čaj od gorke dinje pomaže u borbi organizma
protiv virusa.
On ublažava probavne tegobe, podrška je u borbi protiv crijevnih parazita te
pospješuje mršavljenje.
Čaj može pomoći i kod ublažavanja simptoma
dijabetesa.
Gorka dinja (lat. Momordica charantia) biljka je iz porodice Cucurbitaceae,
poznata i kao karela ili momordika, rođakinja je krastavca, tikve, dinje i
lubenice.
Biljka je
penjačica koja doseže visinu od dva metra. Ima izrazito šiljasto lišće, žute
cvjetove i narančasto-žute plodove.
Raste u tropskim i suptropskim područjima
srednje i južne Amerike, Afrike i Azije. Prepoznatljivog je izgleda biljke
penjačice dugih rascjepkanih listova, žutih cvjetova s izduženim
“tikvastim” plodom. Mladi plod zelene je boje koji zrenjem zažuti
i puca otkrivajući crvene sjemenke. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme,
jestivi uz prepoznatljivi gorak okus.
U azijskoj kuhinji čest je sastojak, a zbog svoje gorčine upotrebljava
se i u proizvodnji piva u Kini i Japanu. Posebno je popularna među Japancima s
Okinawe koji su poznati po dugovječnosti.
Karela je u Indiji vrlo
popularna i priprema se na različite načine (najčešće s channa-slanutkom ili
tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom,
sveže se koncem i tako prži u ulju). Osim kao jelo od povrća, u tradiconalnim
indijskim domovima pije se i čaj od karele, svježe iscijeđen. Danas se u
ljekarnama i dućanima širom Indije (pa i na zapadu) može pronaći čaj od karele
u bocama, pa čak i ekstrakt karele u kapsulama (čaj I plod su, naravno, mnogo
zdraviji i prirodniji). Konzumiraju je često u jelima
(gorkost se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u
slanoj vodi) i to je jedan od razloga njihove dugovječnosti, vitalnosti i
dobrog zdravlja, posebno onih koji redovito konzumiraju svježe iscijeđen
čaj od karele.
U tropskim i suptropskim klimama konzumira se
zbog toga što se smatra da vraća energiju koju izgubimo prilikom izloženosti
velikim vrućinama.
Iako poznato stoljećima,
antivirusno, antioksidativno i antidijabetičko djelovanje gorke dinje tek je
nedavno prepoznato u zapadnom svijetu.
Gorka dinja odličan je izvor
antioksidativnih spojeva poput beta-karotena, flavonoida,
luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora
starenja i raznih degenerativnih oboljenja. Karela
sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (B1, B2, B3, C), minerala (magnezij, folati, cink, fosfor,
mankan), vlakana te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i
imunitet. Karela je ponzata po svom ljekovitom djelovanju. Ona snižava nivo
šećera u krvi, te je prirodni lijek za tretman dijabetesa (“prirodni
inzulin”). Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s antidijabetičkim
djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid). Gorka dinja sadrži i vrstu lektina
koji snizuje koncentraciju glukoze (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na
periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak). U
tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini gorka tikvica se stoljećima
koristi kao prirodni lijek za dijabetes, a to je svojstvo odnedavno upoznala i
suvremena zapadna nauka.
Karela pomaže uklanjanju toksina iz organizma, jača imunološki
sustav, podiže nivo energije, pomaže tretiranju psorijaze i olakšava tegobe disanja.
Čaj gorke dinje može smanjiti
rast raka gušterače jer ometa metabolizam glukoze u stanicama raka izgladnjujući
ih bez šećera koji je njihovo pogonsko gorivo bez kojega ne mogu preživjeti.
Djelovanje je slično kao i kod
kemoterapije (52 % nakon 18 dana) koja
se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.
Također djeluje i protiv raka
dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i leukemije.
Tijekom studije ekipa stručnjaka izolirala je
stanice karcinoma i tretirala ih ekstraktom gorke dinje koji se u SAD-u prodaje u trgovinama zdrave prehrane. Rezultati su
pokazali kako ekstrakt dinje usporava rast kancerogenih stanica te ih čak
ubija.
Čaj gorke dinje:
– djeluje protiv raka
–
štiti od malarije
– djeluje antivirusno
– ublažava probavne tegobe
– pomaže kod dijabetesa
– pospješuje mršavljenje
– uništava crijevne parazite
– ubrzava zacjeljivanje opekotina
– jača imunološki sustav
– pomaže u liječenju psorijaze
– detoksicira tijelo
– energizira tijelo.
Specifikacije
Additional information
Weight | 0.00000000 kg |
---|
Reviews
There are no reviews yet.